ZAKAJ ARONIJA?
Aronija je med strokovnjaki poznana kot najmočnejše doslej poznano antioksidacijsko sredstvo v naravi. Njeni plodovi vsebujejo ogromno količino zdravilnih in hranljivih snovi, ki krepijo imunski sistem, telo branijo pred virusi in učinkovito preprečujejo bakterijske infekcije. Uživanje aronije se priporoča slabokrvnim, nosečnicam, sladkornim bolnikom in osebam z visokim holesterolom ali krvnim tlakom, saj ju pomaga uravnavati.
ARONIJA JE ODLIČNA ZA VAŠE TELO
Jagode aronije, obdelane kot sok, marmelada, sirup ali prah, se lahko štejejo za funkcionalno hrano, kar pomeni, da so izredno koristne za dobro počutje in splošno zdravje ljudi. Vnos hrane z aronijo in prehranskih dopolnil, bogatih z antocianinom, pomaga zaščititi telo pred arteriosklerozo, hipertenzijo, srčnim infarktom in možgansko kapjo, nevrodegenerativnimi boleznimi in upočasni proces staranja. Aronija naše telo tudi očiščuje toksinov, zato je priporočljivo, da jo uživamo vsakodnevno.
Aronijo v Evropi šele pričenjamo spoznavati, saj avtohtono prihaja iz področja Severne Amerike, kjer so jo gojili in uporabljali kot zdravilo že Indijanci. Ta sadna vrsta pripada družini rožnic – Rosaceae, poddružina Maloidae. Poleg črne (melanocarpa), sta poznani še rdeča (arbutifolia) in škrlatna (prunifolia), ki nista toliko zastopani v živilski industriji. Spada med jagodičevje in zraste v obliki grma približno dva metra visoko ter meter in pol široko. V Evropi je najbolj razširjena na področju držav bivše Sovjetske zveze, največji pridelovalki in izvoznici aronije v Evropi pa sta Poljska in Bolgarija. Odlični pogoji za sajenje in gojenje so tudi pri nas, zato so sadike aronije v zadnjem času zamenjala marsikatero prej z vinogradi in sadovnjaki zasajeno plantažo.
POZITIVNE LASTNOSTI ARONIJE
NAJMOČNEJŠI VIR ANTIOKSIDANTOV
Aronija ima največjo ORAC vrednost (Oxygen Radical Absorption Capacity), kar pomeni največjo zmožnost absorbcije prostih radikalov. Priporoča se dnevni vnos 1670 enot, aronija jih ima 16062 µmol / 100 g ploda. Daje neprimerno večjo antioksidativno zaščito kot borovnice, brusnice in granatno jabolko. Ravno zato je sok aronije eden izmed najmočnejših antioksidacijskih sredstev v naravi.
BOGATI VIR HRANILNIH SNOVI
Plodovi aronije so bogati s hranljivimi in zdravilnimi snovmi. V njih je prava zakladnica (1,55 %) makro in mikro elementov, kot so železo, kalcij, baker, jod, bor, molibden, mangan, kalij in kobalt. Zreli plodovi so prava vitaminska bomba - vsebujejo veliko vitamina A, C več vrst vitamine B, E in zelo redek vitamin P, ki spodbuja pravilno delovanje in absorbcijo vitamina C, betakaroten, kalij, kalcij, mangan, jod in fosfor.
ZAČNITE KREPITI IMUNSKI SISTEM ŽE DANES
Vključite izdelke iz aronije v vaš zajtrk in izboljšajte svoje počutje.