Hranljiva in zdravilna vrednost aronije

Hranljiva in zdravilna vrednost aronije

Aronija ima največjo ORAC vrednost (Oxygen Radical Absorption Capacity), kar pomeni največjo zmožnost absorbcije prostih radikalov. Priporoča se dnevni vnos 1670 enot, aronija jih ima 16062 µmol / 100 g ploda. Daje neprimerno večjo antioksidativno zaščito kot borovnice, brusnice in granatno jabolko. Ravno zato je sok aronije eden izmed najmočnejših antioksidacijskih sredstev v naravi.


Poleg tega so plodovi aronije bogati tudi s hranljivimi in zdravilnimi snovmi. V njih je prava zakladnica (1,55 %) makro in mikro elementov, kot so železo, kalcij, baker, jod, bor, molibden, mangan, kalij in kobalt. Zreli plodovi so prava vitaminska bomba – vsebujejo veliko vitamina A, C, več vrst vitamina B, E in zelo redek vitamin P, ki spodbuja pravilno delovanje in absorbcijo vitamina C, betakaroten, kalij, kalcij, mangan, jod in fosfor.


Toda še posebej je potrebno izpostaviti izjemno visoko vsebnost najpomembnejšega barvila, antocianin, ki znaša 600 – 2300 mg %. Teh snovi je največ v lupini in pod lupino ploda. Na ta način rastlina ščiti vsebino, meso in seme ploda pred škodljivim vplivom UV žarkov. Barva in sijaj jagod privlačita ptice in ostale živali, da se z njimi hranijo in na ta način opravljajo razsaditev in širjenje vrste. S takšno sestavo aronija predstavlja hrano in zdravilo, ki lahko zmanjšuje tveganje pred pojavljanjem številnih bolezni. Vse sestavine, ki jih je ustvarila aronija, da bi se zaščitila pred insekti, glivicami, bakterijami in virusi, ki jih z eno besedo imenujemo fitoncidi ali rastlinski antibiotik, človek vnaša v svoj organizem in uživa darila narave. Aronija je lahko zelo uspešna pri upočasnjevanju procesa staranja in ima antiseptično delovanje, največje zdravilne učinke pa pripisujemo zelo visoki vsebnosti antioksidantov.

Odličen izdelek za okrepitev vašega imunskega sistema.

Več informacij o zdravilnih lastnostih aronije najdete tukaj.

Najdete nas tudi na Facebook ali Instagram.