Jelen s sotiranim koromačem, korenjem in marmelado iz aronije

RECEPTI Z ARONIJO

Receptura za 4 osebe:

  • 600 g jelen file
  • 2 koromače
  • 15 dag korenja
  • 25g masla
  • 1 žlica sesekljanih lešnikov
  • 2 žlici olja za peko
  • 3 zrnje brinovih jagod
  • 1 dcl jušne ali mesne osnove
  • Sol, timijan, poper
  • 4 žlice aronije

Meso pripravimo (obrežemo  ali filiramo, da dobimo čisto meso, brez tkiv iz katerih skuhamo mesno osnovo), solimo in pustimo pokritega na sobni temperaturi cca 20 minut. Koromač in korenje očistimo, poljubno narežemo  in pokuhamo v slani vodi. V ponvi segrejemo olje in opečemo file jelena po vseh straneh, nato ga postavimo v toplo pečico, katero smo predhodno segreli na 55C in ga pustimo cca 15 minut (središčna T. 55C, če želimo višjo temperaturo dvignemo temperaturo v pečici, katero kontroliramo z vbodnim termometrom). 

V ponev, kjer smo opekli meso damo brinove jagode, zalijemo z mesno osnovo, začinimo po okusu, dodamo maslo in vse skupaj pokuhamo. Iz pečice vzamemo meso, ki ga damo počivati na toplo za cca 5 minut. Sok ki je ostal od mesa prilijemo k omaki, še malo pokuhamo in precedimo čez gosto cedilo. Koromač in korenje na hitro sotiramo na vročem olju, po potrebi dosolimo. 

Serviranje: na krožnih postavimo zelenjavo, meso narežemo na manjše koščke , ki ga položimo poleg priloge, dodamo žlico marmelade aronije in prilijemo omako.

 

 

Pripravil Robert Gregorčič

ZAČNITE KREPITI IMUNSKI SISTEM ŽE DANES

Vključite izdelke iz aronije v vaš vsakdan in izboljšajte svoje počutje.